Skyport Webáruház indítása - 9. rész
2016. március 5. | Skyport Webshop | Zákány Edit

Az előző bejegyzésekben megmutattam a szállítási és fizetési módok beállítását, és a rendelési állapotokról is beszéltem. Most végigvezetlek egy rendelési folyamaton a rendelés beérkezésétől a lezárásig.

Amikor belépsz az adminisztrációs felületre azonnal tájékoztatást kapsz az új rendelésekről. Egyrészt a fejlécben a kis kosár ikon jobb felső sarkában látható szám is jelzi az új rendeléseket, valamint a rendelések grafikonon is láthatod, ha új rendelés érkezett.

Értesítések az új rendelésekről
Értesítések az új rendelésekről

Magukat a rendeléseket az Eladás / Rendelések menüpontban tudod megnézni és kezelni.

Rendelések listája
Rendelések listája
Az adott rendelés sorára kattintva jelennek meg annak adatai és itt tudod feldolgozni is a rendelést.
Rendelés adatai
Rendelés adatai
Az adatok mellett látható egy kis statisztika a felhasználó korábbi rendeléseiről, valamint a megrendelőhöz korábban esetlegesen felvett megjegyzések.

A termékek doboz külön magyarázatra is érdemes.

Rendelt termékek adatai
Rendelt termékek adatai
Itt látható, hogy milyen termékeket rendeltek, milyen áron. A Mennyiség oszlopban pedig az szerepel, hogy az adott termékből hány darabot rendelt a vásárló és ezek közül hány és melyik raktárban található. Jelen esetben azt látjuk, hogy a szövet bociból 5 db-ot rendelt a vevő, viszont csak a szolnoki raktárban van belőle, ott is mindössze 3 db. Ez azért lehet, mert a termék adatlapján a készletet úgy állítottuk be, hogy ha elfogy raktárról, akkor is rendelhető.
Raktárkészlet a rendelést követően
Raktárkészlet a rendelést követően
A kép tetején a készlet: -2 adat arról tájékoztat, hogy összesen 2 darab hiányzik a termékből ahhoz, hogy a rendelést kielégíthessük.

Nézzük most magát, a rendelés feldolgozását. Amikor a vásárló véglegesíti a rendelését, a rendszerünk elküldi neki az automatikus visszaigazoló levelet. Ezt követően már a te dolgod a rendelés további kezelése. A rendelés teljesítésétnek konkrét folyamata minden esetben az adott üzlettől függ, én most egy olyan speciális esetet fogok megmutatni, amikor a rendelés teljesítéséhez rendelni is kell a termékből, hiszen a szövet bociból kettővel kevesebb van mint amennyit a vásárlónk szeretne.

Ebben az esetben azzal kezdem, hogy tájékoztatom a vásárlót, hogy a kért termékeket rendelni kell. Ezt a Napoló dobozban a beszerzés alatt saját állapot beállításával tudom megtenni.

Saját rendelési állapot beállítása
Saját rendelési állapot beállítása
Az Üzenet a megrendelőnek beállítással azt lehet beállítani, hogy a vásárló az állapotváltozásról kapjon e-mailben értesítést. Mivel ennél az állapotnál van levél sablon is megadva, az beillesztésre kerül az állapotváltozásról küldött levélbe is.
Saját rendelési állapot levél sablon
Saját rendelési állapot levél sablon
Ha a Megjegyzés beszúrása pontot is kiválasztjuk, akkor a képen látható mezőbe írt üzenetet is megkapja a vásárló.A saját állapot beállítása után a rendelés a rendelési listában felveszi a saját állapothoz beállított színt:
Rendelések listája színezve
Rendelések listája színezve

Az Árujegyzéket a rendelés adatlapján a jobb felső sarokban látható Árujegyzék gombra kattintva készíthetjük el. Ez gyakorlatilag az adott termék rendeléshez való hozzárendelését jelenti. Az árujegyzékbe vétellel kerül ki a termék tényelgesen a raktárból. A rendelt termékeket nem kötelező egyszerre árujegyzékbe venni, akár termékenként külön-külön is megtehetjük. Jelen esetben is lehetőség van rá, hogy a raktáron levő termékeket árujegyzékbe vegyük, majd a további termékek beérkezésekor a hiányzó szövet bocikat is beletegyük. Most az egyszerűség kedvéért egy lépésben fogom csinálni.

Árujegyzékbe csak olyan termék vehető, ami raktáron van, ezért amikor beérkezett a forgalmazótól a megrendelt áru, akkor azt először raktárba kell tenni, a sorozat 5. részében írt módon.

A termék adatlapján attól függően, hogy egyszerű, vagy beállítható termékről van szó, a készlet, vagy az összekapcsolt termékek menüpontban növelheted a készeletet.

Raktárkészlet változtatás
Raktárkészlet változtatás
A készlet növelése után pedig ezt fogod látni (tegyük fel, hogy 5 db szövet boci érkezett):
Raktárkészlet raktárba helyezés után
Raktárkészlet raktárba helyezés után

Ezt követően már el lehet készíteni az árujegyzéket a rendelés ablak jobb felső sarkában található Árujegyzék gombra kattintva. A megjelenő ablakban tudod megadni azt, hogy melyik raktárból hány darab terméket szeretnél az adott rendeléshez rögzíteni.

Árujegyzék
Árujegyzék

Az árujegyzék elkészítése után a termék adatlapján a raktárkészlet a következőképpen fog kinézni:

Raktárkészlet az árujegyzék elkészítése után
Raktárkészlet az árujegyzék elkészítése után
Itt látszik, hogy melyik raktárból, mikor, melyik adminisztrátor, és melyik rendelés feldolgozásakor vette ki a termékeket.

Az árujegyzék elkészítése után néhány változás figyelhető meg a rendelés adatlapján.

Rendelési adatok az árujegyzék elkészítése után
Rendelési adatok az árujegyzék elkészítése után
A Rendelési adatok dobozban a rendelés állapota Új-ról Feldolgozás alatt rendszer állapotra változott.
Rendelési adatok doboz az árujegyzék elkészítése után
Rendelési adatok doboz az árujegyzék elkészítése után
A Termékek dobozban jelzi a rendelt mennyiséget, azt a mennyiséget, amennyit árujegyzékbe vettünk, plusz a raktárban fennmaradó mennyiséget az egyes termékekből.
Termékek doboz az árujegyzék elkészítése után
Termékek doboz az árujegyzék elkészítése után
A Napló dobozban pedig megváltozott a kiválasztható saját állapotok listája, most már csak azok jelennek meg, amit a Feldolgozás alatt rendszerállapot esetén a rendelés felvehet, valamint a doboz alján azt is ellenőrizhetjük, hogy eddig mi és mikor történt a rendeléssel.
Napló doboz az árujegyzék elkészítése után
Napló doboz az árujegyzék elkészítése után
Itt az is látszik, hogy mely eseményekről lett tájékoztatva a vásárló. Az árujegyzék elkészítésénél (amikor a rendelés státusza Feldolgozás alattivá változott) az szerepel, hogy a vásárló nincs értesítve. Ez jelen esetben szándékos volt, nem pipáltam be az Üzenet a megrendelőnek négyzetet, mert a vevő számára a rendelés ilyen formában történő feldolgozása esetén irreleváns és szükségtelen információ, hogy az árujegyzéket elkészítettük.

Most a vásárló tájékoztatására beállítjuk a termék beérkezett saját állapotot, valamint mivel előre utalással történő fizetést választott, ezért a fizetésre vár állapotot is. Ez után a Napló ablakban a következő szerepel:

Napló doboz a fizetésre vár üzenet elküldése után
Napló doboz a fizetésre vár üzenet elküldése után

A fizetés beérkezését követően már nincs más dolgunk, mint a termékek elpostázása a megadott címre. Ezt szintén a rendelés adatai ablak jobb felső sarkában látható gombra kattintva tehetjük meg, melyen ezúttal nem az Árujegyzék, hanem a Postázás felirat látható. A postázás ablakban ezt látod:

Rendelés postázás
Rendelés postázás
Itt a két alsó doboz az érdekes, ahol mindkét mezőt bepipáltam. Egyrészt jó, ha tájékoztatjuk a vevőt, hogy postára adtuk a csomagját, másrészt a megjegyzés rovatban megadható akár a küldeményazonosító is, amellyel a vásárló nyomonkövetheti, hogy éppen hol jár a csomagja. Ezzel a rendelést feldolgoztuk, teljesítettük.

Még egy kiegészítő információ. A rendelés ablak bal oldalán a Napló feliratú fülön visszamenőleg összesítve látható, hogy mikor mi történt a rendeléssel. Jelen esetben ezek az információk szerepelnek ott:

Rendelés napló
Rendelés napló

Ezt követően a rendelést lezárhatod üzenettel a rendelés ablakban a jobb felső sarokban a gombra kattintva. Ekkor a lezáráshoz beállított automatikus üzenet kerül kiküldésre, vagy megvárhadod, hogy a rendszer automatikusan lezárja a beállított idő elteltével.

 
Adatvédelem ÁSZF Kapcsolat
© Digital Inspiration Online Kft.