6 tanács, hogy hogyan írjunk hatékonyabb elhagyott kosár e-maileket
2016. március 6. | Webáruház marketing | Zákány Edit

A kosárelhagyás komoly probléma, amivel minden webáruház tulajdonosnak szembe kell néznie. Kevés bosszantóbb dolog van, mint látni, hogy a látogató ilyen közel jutott a vásárláshoz, aztán mégis elmegy, mielőtt véglegesítené azt.

A jó hír, hogy egy elhagyott kosár még nem jelenti feltétlenül az üzlet meghiúsulását. Van egy remek lehetőségünk, amellyel elérhetjük, hogy a vásárlók visszatérjenek és végigvigyék a rendelési folyamatot. Egy jól megírt elhagyott kosárra emlékeztető e-maillel sokat javíthatsz az esélyeiden.

Következzen 6 hasznos tanács melyeket megfogadva hatásosabb elhagyott kosár e-maileket írhatsz

1. Legyél érthető

A vásárlók már hozzászoktak hogy rengeteg e-mailt kapnak a cégektől és a legtöbbjük azonnal törli azokat az üzeneteket amiknek nem nyilvánvaló a célja vagy amik túl általánosnak tűnnek. Sokkal nagyobb valószínűséggel olvassák el és reagálnak azokra az üzenetekre, amelyek egy aktuális problémájukra vonatkoznak és amiket egy jól meghatározható és azonnal látható céllal küldtek nekik.

Az elhagyott kosárról értesítő e-maileknek mindig egyértelmű tárgy mezővel kell rendelkezni, amiből egyből látszik, hogy milyen célból küldtük azt. Legjobb az olyan egyszerű tárgy, mint például a következők: "Észrevettük, hogy nem fejezte be a vásárlást", vagy "Termékek vannak a kosarában". Ezek hatására sokkal nagyobb valószínűséggel fogják elolvasni levelünket még azok a vásárlók is, akik még csak gondolkodnak, hogy vásároljanak-e vagy sem.

2. A részletek ereje

A levél szövege szintén legyen érthető és konkrét. Nagyon fontos, hogy leírjuk, pontosan mi maradt a kosárban valamint csatoljunk képet is a termékekről. Ilyen részletes leírással sokkal nagyobb az esélye hogy a vásárló eszébe juttatjuk, hogy miért vette meg majdnem a szóban forgó termékeket és talán megkapja a szükséges lökést, hogy visszatérjen és befejezze a vásárlást.

3. Figyelj az időzítésre

Az időzítés az egyik legfontosabb tényező, ha hatásos elhagyott kosárra emlékeztető e-mailt szeretnénk küldeni. Kutatások szerint azokkal az e-mailekkel, amiket 20 perccel a kosár elhagyása után küldtek 5,2%-os konverziós rátát értek el. Azoknál a leveleknél amiket 1 órán belül küldtek, már csak 4,5%-os, a több, mint 24 óra elteltével küldött levelek esetén pedig már csak 2,6%-os volt ez az arány. Ebből is látszik, hogy az időzítés lényeges.

4. Legyen személyre szabott

Általánosságban elmondható, hogy a marketing leveleket célszerű személyre szabottan, stílusosan, figyelemfelkeltően összeállítani. Egy lapos, szenvtelen és személytelen üzenet közel sem lehet olyan hatásos, mint egy olyan ami felkelti az érdeklődést vagy megnevetteti az olvasóját. Ugyanez a helyzet az elhagyott kosár e-mailekkel is. Például egy figyelemfelkeltő kép, vagy egy ügyes szójáték segítségével sokkal könnyebben rávehetjük a vásárlókat, hogy meggondolják magukat és visszatérjenek a kosarukhoz. Ezzel szemben egy személytelen automatikus értesítést jó eséllyel észre sem vesznek.

5. A kedvezmények is segíthetnek

Nem véletlen, hogy ez az egyik legnépszerűbb taktika. Természetesen a vásárló, aki fontolgatja a termék megvásárlását az aktuális áron, még könnyebben szánja el magát a vásárlásra, ha kedvezményes áron juthat hozzá a kinézett termékhez. Azonban ezzel a taktikával óvatosnak kell lennünk. Nem mindegy, hogy hogyan alkalmazzuk és milyen gyakran fordulunk az árengedményhez. Nyilván senki nem akarja rászoktatni a vásárlóit, hogy mindig hagyják el a kosarukat, hogy az értesítő levélben található linken visszatérve kedvezményesen vásárolhassanak. Ehelyett ajánljunk kedvezményt például a második elhagyott kosár értesítő levében, vagy csak alkalomszerűen.

6. Legyen egyszerű

Végül az is fontos hogy az elhagyott kosárról értesítő levelünk egyszerű legyen. Térjünk egyenesen a tárgyra és ha releváns, tegyünk ajánlatot közvetleünl a vásárlónak. Ne próbáljunk beépíteni további akciókat, mert minél célzottabbak ezek az üzenetek, annál jobb esélyünk van rá, hogy a vásárló visszatér és befejezi a vásárlást.

 
Adatvédelem ÁSZF Kapcsolat
© Digital Inspiration Online Kft.