Skyport Webáruház indítása - 8. rész
2016. március 4. | Skyport Webshop | Zákány Edit

Ebben a bejegyzésben elkezdem a rendelési folyamat bemutatását. Ma a rendelési állapotokról lesz szó. Elsőre lehet hogy bonyolultnak fog tűnni, lehet, hogy lesz köztetek olyan aki nem is fogja használni az itt szereplő információk nagy részét. Azonban ahogy azt mostanra talán már megszoktátok, a itt is a teljeskörű beállíthatóságra törekedtünk, ennek köszönhetően a beérkező rendelések kezelésekor gyakorlatilag nem állít korlátot a rendszer az elképzeléseidnek, így minden, a megszokottól eltérő esetet is kezelni lehet. Fogjunk hát hozzá!

Rendelési állapotok

Még ha most szerzed is az első tapasztalataidat a webáruház üzemeltetés terén, vásárlóként bizonyára már tapasztaltad, hogy a webáruházakban a rendelések mindig bizonyos állapotban vannak. Amikor beérkezik még új, aztán feldolgozás alattivá válik, majd postázott lesz stb. Nálunk ez annyiban más, hogy két féle rendelési állapot létezik egymás mellett a rendszerben. Vannak a rendszer állapotok és vannak a saját rendelési állapotok.

A rendszer állapotok bele vannak égetve a rendszerbe, azokon változtatni, hozzátenni, elvenni közülük nem lehet. Ezzel szemben a saját állapotokat, ahogy a nevük is mutatja, tetszés szerint az üzletedhez igazíthatod. Ezzel teljes mértékben egyedivé és minden igényt kielégítővé tehető a rendelési folyamat.

A rendszer állapotok célja, hogy a rendelési folyamat során a rendszer is "tudja", hogy éppen hol tart az adott rendelés és az aktuális fázisnak megfelelő lépéseket kínálja fel. Azon vállalkozások számára, melyek kizárólag raktárkészletről dolgoznak és csak házhozszállítással juttatják el a vásárlókhoz a megrendelt terméket, akár a rendszerállapotok használata is elegendő lehet. Azonban ha előfordulhat olyan egyáltalán nem szokatlan eset, hogy például rendelésre szerzed be, vagy készíted el a terméket, esetleg személyes átvételt is biztosítasz, már nagyban megkönnyíti a munkát a saját állapotok használata.

Ha saját állapotokat is használsz, akkor a kétfajta állapot egymás mellett létezése miatt egy adott rendelés minden időpillanatban két állapotban van egyszerre. Van egy rendszer állapota és egy saját állapota is. Hogy fokozzam egy kicsit, a rendelés egy adott rendszerállapotban akár több saját állapotba is kerülhet, természetesen egymás után, egyikből a másikba váltva.

De a legegyszerűbb, ha képeken keresztül megmutatom, hogy hogyan is zajlik ez a gyakorlatban, mert valójában nem olyan bonyolult, mint ahogy így leírva tűnhet. :)

Még a képek előtt gyorsan elmondom a rendszer állapotokat. Ezek a következők:

  • Új: amikor egy rendelés beérkezik, mindig új státuszú.
  • Feldolgozás alatt: ha megkezdtük a rendelésről az árujegyzék elkészítését, tehát ha van olyan termék amit kivettünk a raktárból (hozzárendeltünk az adott rendeléshez), akkor lesz feldolgozás alatti. Ebből látható, hogy nem feltétlenül kell egyszerre az összes rendelt terméket árujegyzékbe venni, az több lépésben is elkészíthető.
  • Teljesített: a postázást a rendszerben végrehajtva válik a rendelés teljesítetté.
  • Lezárt: a rendelések lezárhatók manuálisan, a Lezárás gombra kattintva, vagy automatikusan a beállított idő elteltével.
  • Törölt: ha adminisztrátor vagy - ha engedélyeztük a rendelés beállításainál - felhasználó törölte a rendelését.

A saját rendelési állapotokat az Eladás / Rendelési állapotok menüpontban a jobb felső sarokban látható Új rendelési állapot gombra kattintva állíthatjuk be.

Saját rendelési  állapotok listája
Saját rendelési állapotok listája
Az új rendelési állapotnak meg kell adni egy nevet, amit az adminisztrációs felületen használunk, egy olyan nevet amit a vásárlók is látnak és egy vagy több rendszer állapotot, amelyekben az adott saját állapotba kerülhet a rendelés. Ezek mellett megadható az állapotnak egy tetszőleges szín, ami a rendelések listájában megjelenik, így azonnal látható, hogy egy adott rendelés hol tart a teljesítésben.
Új saját rendelési állapot beállítása
Új saját rendelési állapot beállítása

A Levél sablon pontban az adott rendelési állapothoz kapcsolódó üzenet megadására van lehetőség. Ez akkor nagyon hasznos, ha olyasmit szeretnénk a vásárlónak elküldött levélbe beilleszteni, ami kizárólag az adott rendelési állapot esetén releváns, ezért a többi esetben elküldött levelekben szükségtelen, esetleg megtévesztő lehet.

Saját rendelési állapothoz tartozó levél sablon
Saját rendelési állapothoz tartozó levél sablon

Most már látod, hogy hogyan lehet az egyes beállításokat elvégezni, azonban azt még nem biztos hogy tudod, hogy mit is kellene beállítani, hogy a leghatékonyabb legyen a rendelések kezelése, ezért a következő bejegyzésben egy konkrét rendelési folyamatot fogok végigvezetni lépésről-lépésre. Az után, ha már pontosan látod, hogy hogyan is zajlik a folyamat, megmutatom, a hozzá tartozó automatikus levelek elkészítését.

 
Adatvédelem ÁSZF Kapcsolat
© Digital Inspiration Online Kft.