5 e-mail marketing kampány, amit minden webáruháznak alkalmaznia kellene
2016. március 3. | Webáruház marketing | Zákány Edit

Sok érv szól amellett hogy miért kellene minden webáruháznak alkalmaznia az e-mail marketing kínálta lehetőségeket. Ha megfelelően használjuk, nagyon jól célozhatunk vele, kivételes megtérülést hoz, remekül mérhető és jól optimalizálható. Tehát hogyan aknázhatjuk ki az e-mailben rejlő lehetőségeket a webáruház bevételeinek növelése érdekében?

Ez egy meglehetősen összetett kérdés és az ideális stratágia üzletről üzletre változhat. Azonban azt elmondhatjuk, hogy az egyedi tényezőktől függetlenül, minden webáruház tulajdonos elkezdheti az e-mail marketinget a következő 5 kampánnyal.

1. Kedvezmények és akciók

Ez a legalapvetőbb e-mail marketing eszköz valamennyi webáruház számára. Kevés dolog van ami hatélonyabban tudná meggyőzni a vásárlókat, hogy látogassanak el a webáruházadba és vásároljanak, mint az akciók vagy egyéb pénz megtakarítási lehetőségek.

Számos módon megközelíthetők az ilyen fajta e-mail kampányok. A klasszikus kedvezmények a következők:

  • 15% kedvezmény az első/következő vásárlásból
  • Bizonyos rendelési összeg, pl. 10.000 Ft fölött ingyenes szállítás

A fenti kedvezményekkel általában hatékonyan megnyerhetjük azokat a vásárlókat is, akik még nem vásároltak tőlünk, mivel így extra motivációt adunk nekik hogy kipróbálják a boltunkat.

Egy másik remek módszer ami egész évben bármikor sikerrel használható, ha a bolt teljes kínálatára, vagy bizonyos termékkategóriákra vonatkozó árleszállítást kínálunk a vásárlóknak. Ezeket a nagyobb promóciós ajnálatokat elküldhetjük a korábbi vásárlóinknak hogy a visszatérésre és az újravásárlásra bíztassuk őket.

Bármelyiket is választjuk azonoban, fontos, meggyőződni róla, hogy a vásárlók ne csak az akciókat várják, hanem máskor - tejles áron - is vásároljanak.

2. Elhagyott kosár üzenetek

Az elhagyott kosarak problémájával minden webáruháznak meg kell küzdenie. Ha a webáruházad támogatja, a kosárelhagyás egyszerűen kezelhető automatikus emlékeztető e-mailek küldésével. Ilyen módon megcélozva a kosarat elhagyó felhasználókat egyszerűen és hatékonyan juthatunk hozzá a bevételhez ami máskülönben elveszne.

Minden esetben fontos meggyőződni róla, hogy ezek az e-mailek megnyerőek és egyértelműek legyenek, továbbá érdemes fontolóra venni, hogy valamilyen kedvezményt vagy egyéb ösztönzést adjuk a vásárlónak a vásárlás befejezéséhez.

3. Visszatérésre ösztönzés

Minden üzletnek erőfeszítéseket kell tennie a korábbi vásárlók visszaszerzésére és a hírlevél feliratkozók vásárlásra ösztönézése érdekében is. Az sajnos elkerülhetetlen, hogy bizonyos vásárlók, még a visszatérők is egy idő után elfeledkezzenek az üzletünkről és ne vásároljanak újra. Azonban mindenképpen érdemes megpróbálni visszacsábítani ezeket a korábbi vásárlókat e-mail kampányok segítségével.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a visszatérést ösztönző e-mail kampányok az üzlet e-mail cím listáját is segítenek naprakészen tartani azáltal, hogy kiszűrhetők azok az e-mail címek amikhez kapcsolódóan hosszú ideje nem volt aktivitás és a visszatérésnek semmilyen jele nem mutatkozik. Ilyen módon javíthatod a konverziós rátát és könnyebben fogsz tudni sokkal relevánsabb e-mail kampányokkal valóban értékes feliratkozókat megcélozni, akik nagyobb valószínúséggel vásárolnak is tőled.

4. Születésnapi és ünnepekhez kapcsolódó üzenetek

Valószínűleg már te is többször kaptál születésnapi üdvözletet különböző áruházaktól amik az üdvözlet mellett egy előnyös, határidős szülinapi ajánlatot is tartalmaztak. Ezen ajánlatok küldésére nagyon jó és egyszerű oka van a cégeknek, méghozzá az, hogy az ilyen jellegű kampányok működnek. A születésnapi jókívánságokkal nagyon hatékonyan éreztethetjük a vásárlókkal, hogy fontosak számunkra és ezt olyankor tehetjük meg, amikor nem feltétlenül árasztották el mások is ajánlatokkal.

Az ünnepekhez kapcsolódó ajánlatok sokkal gyakoribbak, de figyelembe véve, hogy milyen fontos az ünnepi szezon a legtöbb kereskedőnek, neked sem kellene kimaradnod belőle. Arra viszont figyelj, hogy az ünnepi e-mail kampányod érdekes és kellőképpen egyedi legyen ahhoz, hogy kitűnjön a sok hasonló kampány közül.

5. Vélemények és a közösségi média

A közösségi média, a vélemények és értékelések gyűjtése az elektronikus kereskedelem és az online marketing alapvető részévé váltak. A webáruházak e-mail kampányokkal ösztönözhetik a vásárlóikat, hogy írják meg (lehetőleg pozitív) véleményüket a termékekkel, a szolgáltatással kapcsolatban és hogy kövessék az üzletet a Facebookon, Twitteren, Instagramon és egyéb közösségi oldalakon.

Sajnos az emberek sokkal szívesebben osztják meg a tapasztalataikat a közösségi médiában amikor az negatív, tehát mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy üzletünkről és termékeinkről pozitív vélemények jelenjenek meg. Érdemes egy kis plusz ösztönzést is bevetni, például árengedményt adni, vagy ajándéksorsolásban való részvételt biztosítani a véleményezéshez kapcsolódóan, ezzel is elősegítve a vásárlói aktivitást.

 
Adatvédelem ÁSZF Kapcsolat
© Digital Inspiration Online Kft.